Filmajánló

(katolikusoknak, keresztényeknek, vallásosaknak és minden istenkeresőnek)

„A mozi a tömegek új Temploma – ahol a sötétben összegyűlt emberek hallgatják, hogy mit mondanak az emberek a fényben arról, mit jelent embernek lenni.”

(egy 19. század eleji filmkritikából)
  Minden idők legjobb filmjei

Top 100 (1-50 | 51-100)

További ajánlott filmek

TV ajánló

Mozi ajánló (megszűnőben: az aktuális év legjobb filmjeinél jelezve van, hogy játszák-e a mozik)

DVD ajánló (megszűnőben, lásd helyette az aktuális év legjobb filmjeinél a DVD ajánlásokat)

Rossz filmek (egyelőre nincs frissítve)

Az év legjobb filmjei

2013 - folyamatban

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

Filmkritikák, könyvkritikák

Amerikai szépség

Az élet fája

Egy tanmese az erőszakról: Agora, Hüpatia és a felvilágosodott mitológia

Babette lakomája

A passió

Assisi Szent Ferenc

Hit és fantázia A Gyűrűk Urában: a katolikus Tolkien és Peter Jackson filmtrilógiája

Vannak hazugságok, ordító hazugságok és Dan Brown: Az Angyalok és démonok tényvizsgálata

Megigéző Alkonyat: Edward Cullen és a vámpírszerelem kultusza Stephenie Meyer regényeiben és az Alkonyat-filmek

Filmarchivum

A "depositum" ezen szekciójában korunk egyik leginkább értékformáló (ill. értékromboló) eszközeit próbáljuk meg figyelemmel kísérni: a filmeket.

Nem csak a keresztény emberek számára nyilvánvaló, hogy vanak mind erkölcsi, mind művészi értelemben jó és rossz filmek. Tudjuk - miként azt a II. vatikáni zsinaton is megállapították -, hogy a többi tömegtájékoztatási eszközökkel együtt ezeket "az emberek a teremtő Isten szándékai ellen és saját romlásukra is használhatják", sőt már egyértelműen láthatjuk "azt a sok kárt, mely nagyon gyakran éri a társadalmat gonosz használatuk következtében" (II. Vatikáni Zsinat: Inter Mirifica 2.). Azonban emellett - mint minden művészi alkotás vagy szórakoztató műfaj esetében -, ha ezeket helyesen alkalmazzák, "nagy segítséget nyújtanak az emberi nemnek, mert nagyban hozzájárulnak a szellem pihenéséhez és kiműveléséhez, illetve Isten országának terjesztéséhez és megszilárdításához” (uo.). A fiataloknak különösen szükségük van olyan filmekre, "melyek tisztességes szórakozást nyújtanak és magasabb érdeklődésre is ösztönöznek” (IM 11.). Mindezek miatt "a tisztességes szellemi felüdülést nyújtó, igazi kultúrát és művészetet terjesztő filmek gyártását és forgalmazását minden eszközzel támogatni és védeni kell." (IM 14.).

De honnan tudjuk, hogy melyik film, melyik kategóriába tartozik? Honnan tudjuk, hogy melyik mozira érdemes - vagy akár szabad - beülni, melyik dvd-t lenne jó megvenni. A zsinaton kijelentették, hogy mindenkinek kötelessége, hogy "egyértelműen azt részesítsék előnyben, ami erkölcsi, tudományos vagy művészi szempontból értékesebb; kerülniük kell viszont azt, ami önmaguknak lelki kárt vagy bűnre vezető alkalmat jelent, vagy másokat a rossz példával bűnbe vihet, vagy akadályozza a jó és segíti a rossz terjedését" (IM 9.). Ezek érdekében szintén mindenkinek kötelessége az is, hogy időben tájékozódjanak, "törekedjenek megfelelő forrásokból merítve helyes lelkiismereti tájékozottságra és beállítottságra szert tenni", valamint "sajátítsák el a helyes kritikát". (IM 9-10.).

Ehhez a helyes választáshoz kíván segítséget nyújtani ez a filmajánló.

Az egyes évek legjobb filmjeinek sorrendjét ezentúl (és egyelőre 2008-ig visszamenőleg) több katolikus és keresztény filmkritikus (vagy filmes közösség)  listája illetve szavazata alapján fogom meghatározni. Ezzel a módszerrel nem csak a filmek esetében nem túl szerencsés túlzott szubjektivitás játszik majd kevesebb szerepet (ami pl. nekem nagyon tetszik, az másnak nem biztos), hanem a filmek is szélesebb spektrumból kerülnek ki (több kritikus több filmet lát és tud így ajánlani). Ennek eredményeként nem top 10-es, hanem top 20-as lista lesz bemutatva.

Az év listáira felkerülnek azok a filmek is, amelyeket Magyarországon még nem mutattak be. Ezek zárójelben, eredeti filmcímükkel kerülnek a listába, és az első bemutatójuk dátuma számít. Ha azonban - később - bemutatják hazánkban is (akár moziban, akár dvd-n vagy a tv-ben), akkor ezek a magyarországi bemutató évéhez kerülnek át.

Az év filmjeinél (nem egyenlő arányban) figyelembe vett listák és filmkritikusok:

és mindezek mellett természetesen a saját listámat is figyelembe veszem.

A fenti módszerrel fogom megjelentetni a "minden idők" toplistáját is, amelyben több mint 1000 filmet fogok ajánlani.

Többek között a következő listákat vettem figyelembe: