Vissza Filmajánló ElőreMinden idők legjobb filmjei

"A"-kategória
(209 film)


(Jelmagyarázat)


Jézus élete (La vie et la passion de Jésus Christ, 1905) - francia némafilm.
Rendezte: Ferdinand Zecca, Lucien Nonguet
Szereplők: Madame és Monsieur Moreau
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül


Máté evangéliuma (Il Vangelo Secondo Matteo, 1964) - francia, olasz film.
Rendezte: Pier Paolo Pasolini.
Szereplők: Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Susanna Pasolini, Marcello Morante, Mario Socrate
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül

Pier Paolo Pasolini ateista volt, ráadásul marxista, és ezt a filmjét is rendszerint ős-marxista allegóriaként szokták értelmezni. Mégis Pasolini sokkal inkább volt költő, és a szent és az isteni fogalma hatalmas vonzerőt jelentett számára, viszont az oly gyakori vallásos babonaság taszította. 1962-ben Assisibe ment, ahova XXIII. János hívta párbeszédre a nem keresztény művészeket. Ezalatt az idő alatt olvasta el az evangéliumokat, "elejétől a végéig, mint egy regényt", és később azt nyilatkozta erről, hogy Jézus története "a legmagasztosabb dolog, amit csak az ember elolvashat".
A film rajta van a Vatikán toplistáján.
(Nagyon mérsékelt szenvedés-elbeszélés.)
 

Szent Ferenc, Isten követe (Francesco, giullare di Dio, 1950) - olasz filmdráma.
Rendezte: Roberto Rossellini.
Szereplők: Nazario Gerardi testvér, Aldo Fabrizi, Arabella Lemaitre.
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül

Rosselini nem elégíti ki az érzékeny kortárs igényeket azáltal, hogy Ferencet egy különc szabad szellemként, amolyan középkori hippiként alkotja újra, mint azt Zeffirelli Napfivér, Holdnővér című filmjében találjuk. Ferenc itt kihívásként áll a modern hallgatóság elé, hiszen az ő gyermeki lelkében összeolvad a szigorú vallási kötelezettségek iránti odaadás és végsősoron az evangelizáló buzgóság.
A film rajta van a Vatikán toplistáján.
(Egy szerzetessel való rossz bánásmód; feliratos)


Bernadette (The Song of Bernadette, 1943) - amerikai életrajzi, családi film.
Rendezte: Henry King
Szereplők: Jennifer Jones, Charles Bickford, Vincent Price
A+ | ***1/2 | +4| Korhatár nélkül

A viszonylag érzelgésektől mentes rendezés az értelmezés finom árnyalataival és apró nüanszokkal úgy teszi természetfelettivé és máriássá a filmet, hogy kétségtelenül még a nem katolikus és a nem keresztény közönséget is megindítja. A film fennköltségét tovább emeli Jennifer Jones tündöklő előadása és az Oscar-díjas operatőri és látványtervezői munka.
(Klerikusok és apácák vegyes jellemfestése; a kételkedés ecsetelése)
 

Babette lakomája (Babettes gaestebud, Babette's Feast, 1987) - dán filmdráma.
Rendezte: Gabriel Axel.
Szereplők: Stéphane Audran, Jean-Philippe Lafont, Gudmar Wivesson
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül
 
A film megtévesztően egyszerű története mögött valamiképpen a vallás és az élet példázata van. A film narrátora mutatja be nekünk a két öregedő testvérpárt, akik egy éppen elhunyt dániai protestáns lelkész leányai. Nevük Martina (Birgitte Federspiel) és Philippa (Bodil Kjer) - "Martin Luther és barátja, Philip Melanchton után".
A film rajta van a Vatikán toplistáján.
(Semmi problematikus rész nincs benne, de a kisgyermekeket nem fogja érdekelni.)

 
Egy ember az örökkévalóságnak (A Man For All Seasons, 1966) - brit történelmi dráma.
Rendezte: Fred Zinnemann
Szereplők: Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw, Orson Welles
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül
 
Robert Bolt a saját színdarabjából remekül átdolgozott forgatókönyve elviselhetetlenül intelligens, mélységesen megrendítő és visszhangzó a szóbeli szépségtől és kecsességtől. Scofield, aki a film készítése előtt pár évvel a színdarab főszereplője volt, egy keresetlenül gazdag és többrétű előadást nyújt mint Mórus Szent Tamás, mint szent és mártír, mint az az ember, kinek határozott hallgatása erőteljesebben beszélt mint bármely szó, és aki még erőteljesebben szólt, amikor megtörte ezt a csendet.
A film rajta van a Vatikán toplistáján.
(Semmi problematikus rész nincs benne, de kisgyermekek nem fogják végigülni a történetet.)

 
Jeanne d'Arc (La Passion de Jeanne d'Arc, 1928) - francia némafilm.
Rendezte: Carl Theodor Dreyer.
Szereplők: Maria Falconetti, Eugéne Silvain, Antonin Artaud
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül
 
A film több mint dramatizáció, több mint életrajz, s több mint hiteles dokumentum: a film egy lelki portré, csaknem misztikus portré egy krisztusi lélekről, aki részesült Krisztus szenvedésében.
(Az egyházi hatóságok negatív megrajzolása; intenzív és hosszadalmas gyötrődés és fájdalom; kínzással való fenyegetés; orvosi érvágás; egy erőszakos lázongás jelenete; máglyahalál.)
 

A nagy csönd (Die Große Stille, 2005) - francia-svájci-német dokumentumfilm.
Rendezte: Philip Gröning
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül
 
Az Európai Filmakadémia 2006-ban a legjobb európai dokumentumfilm díját ítélte oda a filmnek, amely a karthauzi szerzetesek mindennapjairól szól. A zsűri indoklása szerint ezt azért érdemelte ki, mert "Philip Gröning intenzív hatású filmje képes bemutatni a hit titkát, valamint a modern életvitellel szembenálló emberi vágyat a nyugalom és csönd után". "A nagy csönd nagy film, amely emberségről, és a közös európai hátterünkről szól". én ehhez hozzátenném, hogy bizony az emberi vágy nem csak a csendre és a nyugalomra vágyik, hanem a tisztaságra, és az emelkedettségre is. A filmnek ez az üzenet az igazi titka.
(Semmi problematikus dolog nincs benne.)
 

A csodatevő (Miracle Maker, 2000) - orosz-walesi családi animációs bábfilm.
Rendezte: Derek W. Hayes, Sztanyiszlav Szokolov.
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül*
 
A csodatevőben a film készítői maguk is egy kisebb csodát tettek: az evangéliumi történetnek, Krisztus életének és szenvedésének egy egyszerű és szerény megismétlését nyújtják, amely mégis több, mint a mai evangélium elbeszélések lecsupaszított történetfüzérei. S teszik ezt mindenféle cicomák és különféle kitalációk nélkül, mindenféle egyéni "magyarázat" vagy szerkesztői fonálszövés nélkül, vagy a szórakoztatás vagy izgalom kedvéért átdolgozott történetek nélkül.
(A szenvedés higgadt elbeszélése; néhány erős intenzitzású jelenet mint pl. gonosz lelkek, és ördögi megszállottság lerajzolása, amelyek megijeszthetik a kisebb gyermekeket.)
 

Egyiptom hercege (The Prince of Egypt, 1998) - amerikai családi animációs film.
Rendezte: Brenda Chapman, Steve Hickner, Simone Wells;
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül*

Ez egyszerűen egy remekmű. Erről nem csak azok a fantasztikus jelenetek tanúskodnak, mint amilyen Mózes döbbenetes hieroglif-látomása a saját megszabadulásáról, vagy a Vörös-tenger szétválása, illetve összezáródása - mindkettőt érdemes többször is megnézni - , vagy az, hogy Egyiptom hatalmas műemlékeinek, vagy a kivonuló zsidó seregnek a méreteit, arányait mennyire bámulatosan adják vissza az animációkban - ennyire valósághű ábrázolással nagyon ritkán találkozni -, hanem pl. azokat az apró mesemozzanatokat is érdemes megfigyelni, amelyekkel pl. a film előrevetíti a trónörökös és az ő zsidó tejtestvérének vetélkedését és végsősoron ellenségeskedését: mint pl. amikor a gyermek Mózest a hercegnő felkapja a karjába, akkor a totyogó Ramszesz, aki ott áll széttárt karokkal magára hagyva, Mózes fokozatosan kiszorítja a háttérből. Figyeljük meg a kis részleteket is a jelentősebb pillanatokban: mint pl. az égő csipkebokortól visszaguruló kavicsokat Mózes lábainál; a körülötte lévő tiszta vízgyűrűt, amikor a Nílus vérré változik; az egyiptomi szolga rémületét, amikor a víz elkezd buzogni, és az első béka a palota lépcsőjére ugrik; az elalvó gyertyafényt vagy az összetörő korsó hangját, amint a pusztító angyal kavarog az egyiptomiak között. Mindezek azt mutatják, hogy a rajzfilm nem csak gyerekeknek szól, hanem az igényesebb felnőtt nézőket ugyanúgy a képernyő előtt tarthatja.
(A rabszolgaság, illetve a rabszolgákkal való erőszakos bánásmód ábrázolása; a halál ábrázolása, beleértve Egyiptom elsőszülötteinek, és a zsidókat üldöző katonák halálát is.)
 

Fausztina (Faustina, 1995) – lengyel játékfilm.
Rendezte: Jerzy Lukaszewicz
Szereplők: Dorota Segda, Danuta Szaflarska, Agnieszka Czekanska, Stanislawa Celinska.
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül


Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981) - brit életrajzi film.
Rendezte: Hugh Hudson
Szereplők: Ben Cross, Ian Charleson, Nigel Havers, Nick Farrell.
A+ | **** | +4| Korhatár nélkül*

A vallásosság a sportban sokszor kétértelmű lehet. Amikor nyer a hívő atléta, akkor egyszerű az üzenet, Isten megsegítette a benne bízót. Viszont, ha veszít, akkor senki sem mondja, hogy a másik csapatot segítette meg. A filmben feldolgozott valós történet két egymástól különböző motiváció (az ó- illetve az Újszövetség) által tüzelt futóról szól, akiknek jelentős kontrasztját a rendező mégsem játsza ki egymás ellen, sőt Isten is úgy döntött, hogy nem kell megmérkőzniük egymással. Így végül is mindketten elérhették céljukat.

A film szerepel a Vatikán toplistáján is.
(Egy kevés durva beszéd elhangzik benne.)
 

Vincent Úr (Monsieur Vincent, 1947) - francia dráma.
Rendezte: Léon Carré, Maurice Cloche
Szereplők: Pierre Fresnay, Aimé Clariond, Jean Debucourt, Gabrielle Dorziat
A+ | **** | +4| Kamaszkortól

A film ragyogóan és megindítóan rajzolja meg Páli Szent Vince életét, és munkáját. A szegénységből, és rabszolgaságból királynők, hercegek és a nemesség tanácsadójává lett szerény pap rendkívüli módon tudta befolyásolni Franciaország, majd később az egész világ társadalmának lelkiismeretét, hogy észrevegyék, szociális érzékenység nélkül nem ember az ember. öt századdal korábban a gazdag szülőktől származó Assisi Szent Ferenc azzal készített elő egy szellemi forradalmat, hogy azt tanította, hogy éljünk koldusként. Szent Vince pedig azzal készített elő egy másik forradalmat, hogy azt tanította, hogy etessük, ápoljuk és oltalmazzuk a koldusokat. Ezt a célt szem előtt tartó embert mutatja be Maurice Cloche csodálatos alkotásában, de anélkül, hogy a könyörület szentamentálissá válásának hibájába esne. Szent Vince azt mondja követőinek, hogy a mestereik a szegények, de őszintén hozzáteszi, hogy "mesterek, akik szörnyen érzéketlenek és követelőzők... piszkosak és rondák... igazságtalanok és mocskos szájúak". Mégis tántoríthatatlan abban, hogy minél inkább szolgáljuk őket, annál jobban fogjuk őket szeretni is.
(Néhány rövid erőszakos kép, beleértve egy háborús jelenetet egy nemi erőszak futó képével.)

 
Egy falusi plébános naplója (Le Journal d'un cure de campagne, Diary of a Country Priest, 1950) - francia dráma.
Rendezte: Robert Bresson
Szereplők: Claude Laydu, Nicole Ladmiral, Jean Riveyre.
írta: Georges Bernanos.
A+ | **** | +4| Kamaszkortól

A történet egyszerű. Egy érzékeny és súlyosan beteg fiatal pap (Claude Laylu, egy amatőr színész) egy lelki válságban lévő vidéki plébániára érkezik. A tapasztalatlanságában könnyen sebezhető ember egy közönyös, sőt sokszor nyíltan gúnyolódó közeggel találkozik szembe. Az idősebb, tapasztaltabb pap egy szomszéd plébániáról is azt a gyakorlatias és cinikus tanácsot adja neki, hogy "Tarts rendet egész nap, jól tudva, hogy holnap úgyis a rendetlenség fog győzni." és ő megfogadja ezt a tanácsot: mindenki utálja, de végzi a dolgát ártatlan egyszerűségével, és missziós lelkülettel. Sikertörténet helyett csak apró sikerek, és a vég a csendes és magányos halál. Úgy tűnik, a tanítványoknak sem megy jobban, mint mesterüknek.

(A bűnök különböző megnyilvánulásai, beleértve egy burkolt szerelmi viszonyt, egy lehetséges öngyilkosságot, és egy rosszindulatú mérgezést. A film alámondásos, azaz nincs párbeszéd, hanem Georges Bernanos azonos című regényéből olvasnak fel benne.)
 

A passió
(The Passion of the Christ, 2004) - amerikai történelmi filmdráma.
Rendezte: Mel Gibson
Szereplők: James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Mattia Sbragia, Hristo Naumov Shopov, Francesco DeVito
A+ | **** | +4| Kamaszkortól*
(Filmismertető)
 
 
Andrej Rubljov (1969) - szovjet történelmi dráma. (8,2/10)
Rendezte: Andrej Tarkovszkij;
Szereplők:Anatolij Szolonyicin, Nyikolaj Szergejev, Nyikolaj Burljajev.
A+ | **** | +4| Kamaszkortól ajánlott*.

Egy fantasztikus orosz rendezés a XV. századi nagy ikonfestő szerzetesről, aki akkor is ragaszkodott a vallásos festészethez, amikor kora társadalma éppen a szétzüllés és a kegyetlen zűrzavar idejét élte. Andrej Tarkovszkij brilliánsan tárja szemünk elé az istenfélő ember történetét, hogy hogyan keresi a természetfelettit a tatár invázió barbársága és az orosz nemesség érzéketlen brutalitása között. A fekete-fehér képek, a szándékosan lassú menet, a komoly, sőt kegyetlen végkifejlet miatt az jut eszünkbe, hogy Ingmar Bergman Hetedik pecsét című filmjének orosz változatát látjuk. Azonban míg a bergmani hitetlen karakterek elszigetelődnek az értelmi és a kegyelmi forrásoktól, és a végső választ egyedül a halálban látják, addig Tarkovszkij figyelembe veszi a közösséget, a bűnbánatot, a hitet és a megváltást.
[Erőszakos jelenetek, illetve szexuális utalások.]
 

A szó (Ige) (Ordet, 1954) - dán filmdráma.
Rendezte: Carl Theodor Dreyer.
Szereplők: Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Preben Lerdorff-Rye, Cay Kristiansen.
A+ | **** | +4| Kamaszkortól*
 
Mit jelent vajójában az Ige? Miről szól valójában Carl Dreyer komor és nehéz mesterműve, amit egy lutheránus lelkész, Kaj Munk színműve alapján készített? A hitről, persze. Erről beszélnek állandóan a szereplők, a saját hitükről és a másik emberéről. De tényleg erről beszélnek? Az összes párbeszédből kiérződik a pózolás és a tettetés, az, hogy a szereplők nem mondanak el mindent. Sok vallásos érvelés és vita van a filmben, azonban mégis, a valódi kérdések és érvek a karakterek viselkedése mögött keresendőek, különösen a nyitottság, és a nyitottság hiánya mások felé, de kiváltképpen a Más felé. Nehéz, kihívó és félelmetes téma.
Több vallási vita; felkavaró komplikációk egy szülésnél.
 

A fiú (Le Fils, 2002) - francia, belga dráma.
Rendezte: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne.
Szereplők: Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart
A+ | **** | +4| Kamaszkortól*
 
Mit jelent a megbocsátás? Talán könnyebb megmondani, hogy mit nem. Megbocsátani nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk a bűn felett, vagy úgy teszünk, mintha nem történt volna semmi; azt sem feltétlen jelenti, hogy megbízunk a bűnösben, vagy, hogy elengedjük a büntetését. De nem is valami kegyes szavakat és lágy érzéseket jelent. A film megpróbál választ adni erre, és ez sikerül is. A Dardenne fivérek nem könnyű filmet csinálnak, nem szórakoztatni akarnak, és az üzenet katarktikus hatása csak egy kis idő után fog érződni, és ekkor kell még egyszer megnézni...
Néhány kifogásolható mondat; utalás az újraházasodásra a válás után, illetve egy házasságon kívüli terhességre. Feliratos.
 

Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel (Sophie Scholl - Die letzten Tage, 2005) - német háborús életrajzi dokumentumdráma.
Rendezte: Marc Rothemund
Szereplők: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held, Florian Stetter
A+ | **** | +4| Kamaszkortól

Az izgalmas, igaz történeten és dokumentáción alapuló dráma Sophie Scholl, a 21 éves német evangélikus egyetemista lány utolsó hat napjáról szól, akit a nácik 1943-ban végeztek ki, miután rajtakapták, hogy háborúellenes röplapokat terjeszt. Marc Rothemund alkotása azon kevés filmek közé tartozik, ahol a hősies kiállás nem csak csodálatra méltó, hanem vonzó és érdekes is, sőt, mondhatnám teljesen természetesnek tűnik. Sophie egy értelmes és magabiztos, de hétköznapi egyetemista lány, akiben egyáltalán nincs semmiféle fanatizmus, szociális elégedetlenség vagy lázadás, vagy bármi más pszichológiai kényszer, ami rávitte volna az általa választott útra. Ő egy éppencsak felnőtt értelmiségi, aki szereti a zenét és a filozófiát, és aki - már-már mellesleg - kivételes hősiességről tett tanúbizonyságot.
Több megfélelmítés; felkavaró, de csak hallgatólagos erőszak.
 

Bíbor és fekete (The Scarlet and the Black, 1983) - amerikai film.
Rendezte: Jerry London
Szereplők: Gregory Peck, Christopher Plummer, John Gielgud
A+ | ***1/2 | +4| Kamaszkortól
 
Igaz történet egy vatikáni tisztviselőről, egy nyílt beszédű, becsületes ír papról, Hugh O'Flaherty atyáról (Gergory Peck), aki vakmerő módon 4000 zsidót, anti-fasisztát és szövetséges katonát mentett meg a II. világháború alatt, a Gestapo-főnök, Herbert Kappler ezredes üldözése ellenére. Egy izgalmas és szórakoztató film.
Némi erőszak, beleértve egy pap meggyilkolását.
 

A kilencedik nap (Der neunte Tag, 2004) - cseh, német, luxemburgi dráma.
Rendezte: Volker Schlöndorff
Szereplők:Ulrich Matthes, August Diehl, Bibiana Beglau, Germain Wagner, Hilmar Thate.
A+ | **** | +4| Kamaszkortól*
 
 
Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life, 1946) - amerikai családi vígjáték, dráma.
Rendezte: Frank Capra
Szereplők: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell
A+ | **** | +3| Korhatár nélkül*
 

Hegedűs a háztetőn (Fiddler on the Roof, 1971) - amerikai musical.
Rendezte: Norman Jewison
Szereplők: Topol, Norma Crane, Leonard Frey, Molly Picon
A+ | ***1/2 | +3| Korhatár nélkül*
 

Gyűrűk ura I-III. (The Lord of the Rings) - A Gyűrű Szövetsége (2001.); A két torony (2002.); A király visszatér (2003.) - új-zélandi-amerikai fantasy kalanddráma.
Rendezte: Peter Jackson;
Szereplők: Elijah Wood; Ian McKellen; Viggo Mortensen; Sean Astin; Orlando Bloom
I. A+ | **** | +3| Kamaszkortól
II. A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól
III. A+ | **** | +3| Kamaszkortól
(Hit és fantázia A Gyűrűk Urában: a katolikus Tolkien és Peter Jackson filmtrilógiája)
 

Schindler listája (Schindler's List, 1993) - amerikai történelmi életrajzi dráma.
Rendezte: Steven Spielberg
Szereplők: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagalle.
A+ | **** | +3| Felnőtteknek*
 
 
Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz, 1939) - brit családi musical.
Rendezte: Victor Fleming, King Vidor
Szereplők: Judy Garland, Jack Hickory, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley
A+ | **** | +2| Korhatár nélkül
 

Bambi (1942) - amerikai családi animációs film.
Rendezte: David Hand
A+ | **** | +2| Korhatár nélkül
 

Babe (1995) - ausztrál családi vígjáték.
Rendezte: Andrew Lesnie, Chris Noonan
Szereplők: James Cromwell, John Doyle, Miriam Flynn, Paul Goddard
A+ | **** | +2| Korhatár nélkül
 

Toy Story 2. - Játékháború (Toy Story 2, 1999) - családi animációs fantasy vígjáték.
Rendezte: John Lasseter, Lee Unkrich, Ash Brannon
A+ | **** | +2| Korhatár nélkül
 

Holiday (1938) - amerikai vígjáték.
Rendezte: George Cukor
Szereplők: Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan
A+ | **** | +2| Korhatár nélkül*
 

A hihetetlen család (The Incredibles, 2004) - amerikai családi animációs film.
Rendezte: Brad Bird
A+ | **** | +2| Korhatár nélkül*
 

A nagy ábránd (La Grande Illusion, 1937) - francia háborús film.
Rendezte: Jean Renoir
Szereplők: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim.
A+ | **** | +2| Kamaszkortól
 

Aranypolgár (Citizen Kane, 1941) - amerikai dráma.
Rendezte: Orson Welles
Szereplők: Orson Welles, Joseph Cotten, Everett Sloane
A+ | **** | +2| Kamaszkortól
 

Casablanca (1942) - amerikai háborús dráma.
Rendezte: Michael Curtiz
Szereplők: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid
A+ | **** | +2| Kamaszkortól
 

Róma nyílt város (Roma Citta Aperta, Open City, 1945) - olasz háborús film.
Rendezte: Roberto Rossellini
Szereplők: Aldo Fabrizi, Vito Annichiarico, Anna Magnani
A+ | **** | +2| Kamaszkortól
 

Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981) - amerikai kalandfilm.
Rendezte: Steven Spielberg
Szereplők: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman
A+ | **** | +2| Kamaszkortól
 

A zongorista (The Pianist, 2002) - amerikai háborús dráma.
Rendezte: Roman Polanski
Szereplők: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman
A+ | **** | +2| Kamaszkortól*
 

Csillagok háborúja (Star Wars: Episode IV - A New Hope], 1977) - amerikai sci-fi.
Rendezte: George Lucas
Szereplők: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Alec Guinness.
A+ | **** | +2-1| Korhatár nélkül*


Batman - A sötét lovag (Batman: The Dark Knight, 2008) - amerikai akciófilm.
Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Anthony Michael Hall, Michael Caine
A+ | **** | +2-1| Kamaszkortól*

A legsötétebb, de egyben a legkifinomultabb és erkölcsileg a legkomolyabb szuperhős-film. Egy szuperhős-film a felnőtteknek, akik már tudják, hogy a "hősök" (a katonáktól a szentekig, a rendőröktől a papokig, az elnököktől a pápákig) ugyanolyan tévedhető emberi lények, mint bárki más. Csakhogy ezen titokzatosság valódi szimfóniái között ott csengenek a kegyelem és a megváltás hangjai is. A hősök nem fakulhatnak meg, de a hősiesség igen.
 

A Birodalom visszavág (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, 1980) - amerikai sci-fi.
Rendezte: George Lucas
Szereplők: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Alec Guinness
A+ | **** | +2-2| Korhatár nélkül*
 

Nagyvárosi fények (City Lights, 1931) - amerikai vígjáték
Rendezte: Charles Chaplin
Szereplők: Charles Chaplin, Florence Lee, Harry Myers, Virginia Cherrill
A+ | **** | +1| Korhatár nélkül
 

Fantázia (Fantasia, 1940) - amerikai családi animációs film
Rendezte: James Algar, Samuel Armstrong
A+ | **** | +1| Korhatár nélkül
 

Robin Hood (The Adventures of Robin Hood, 1938) - amerikai kaland film
Rendezte: Kertész Mihály, William Keighley
Szereplők: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains, Ian Hunter
A+ | **** | +1| Korhatár nélkül*
 
 
Királyok királya (The King of Kings, 1927) - amerikai történelmi film.
Rendezte: Cecil B. De Mille
Szereplők: H. B. Warner, Dorothy Cummings, Ernest Torrence, Joseph Schildkraut, Victor Varconi
A | ***1/2 | +4| Korhatár nélkül*
 

A Straight Story - Igaz történet (The Straight Story, 1999) - amerikai családi dráma.
Rendezte: David Lynch
Szereplők: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Jane Galloway Heitz
A | **** | +3| Korhatár nélkül

Alvin Straight 73 éves özvegyember, aki beszédhibás lányával, Rose-zal éldegél az Iowa állambeli Laurens városkában. Afféle régimódi cowboy, saját értékrendje és erkölcsi kódexe szerint élő vadnyugati figura. Büszke és makacs, orvoshoz menni sem hajlandó, noha egészségi állapota rohamosan romlik, rossz a dereka és tüdőtágulása van. Telefonon értesítik, hogy fivére, Lyle szívszélhűdést kapott, mire Alvin elhatározza, hogy meglátogatja őt Wisconsin állambeli otthonában. Se kocsija, se jogosítványa - a fűnyíró gépe az egyetlen közlekedési eszköz, ami szóba jöhet számára. 350 mérföldes út áll előtte.
Hallunk néhány anekdotát Alvin életéről, de egyiktől se érezzük azt, hogy "Aha, már értem, miért...". Az egyetlen "magyarázat" a film legvégén bukkan fel, amikor végül meglátjuk, hogy mi van Alvin elhatározása mögött: ez az ő saját útja. És emiatt nem fogadhatja el még egy kedves idegentől sem, hogy elvigye őt a hátralévő szakaszon.

Semmi problematikus vagy bántó nincs a filmben, de a gyerekeket nem fogja érdekelni.


Názáreti Jézus (Jesus of Nazareth, 1977) - brit, olasz filmeposz.
Rendezte: Franco Zeffirelli
Szereplők: Robert Powell, Olivia Hussey, Ian McShane, Claudia Cardinale, Valentina Cortese
A | ***1/2 | +3| Korhatár nélkül*
 

Ben Hur (1925) - amerikai történelmi film.
Rendezte: Fred Niblo
Szereplők: Francis X. Bushman, Ramon Novarro, Frank Currier
A | **** | +3| Korhatár nélkül*
Vagy:
Ben Hur (Ben-Hur, 1959) - amerikai történelmi film.
Rendezte: William Wyler
Szereplők: Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet, Stephen Boyd
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Derszu Uzala (Dersu Uzala, 1975) - japán, szovjet kalandfilm.
Rendezte: Akira Kuroszava
Szereplők: Maxim Munzuk, Jurij Szolomin, Szujmenkul Csokmorov
A | ***1/2 | +3| Korhatár nélkül*
 

A rakparton (On the Waterfront, 1954) - amerikai dráma.
Rendezte: Elia Kazan
Szereplők: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb
A | **** | +3| Kamaszkortól
 

Vétlen Balthazár (Au hasard Balthazar, 1966) - francia dráma.
Rendezte: Robert Bresson
Szereplők: Jean-Claude Guilbert, François Lafarge, Walter Green, Anne Wiazemsky
A | **** | +3| Kamaszkortól
 

A burmai hárfa (Biruma no Tategoto, 1956) - japán háborús film.
Rendezte: Kon Ichikawa
Szereplők: Rentaro Mikuni, Shoji Yasui, Tatsuya Mihashi
A | **** | +3| Kamaszkortól*
 

Becket (1964) - brit történelmi film.
Rendezte: Peter Glenville
Szereplők: Richard Burton, Peter O'Toole, John Gielgud, Donald Wolfit
A | **** | +3| Kamaszkortól*
 

Az élet szép (La vita é bella, 1997) - olasz háborús dráma, vígjáték
Rendezte: Roberto Benigni
Szereplők: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Horst Buchholz
A | **** | +3| Kamaszkortól*
 

Frequency (2000) - amerikai sci-fi, thriller.
Rendezte: Gregory Hoblit
Szereplők: Dennis Quaid, James Caviezel, Andre Braugher, Elizabeth Mitchell, Noah Emmerich
A | ***1/2 | +3| Kamaszkortól*
 

Hotel Ruanda (Hotel Rwanda, 2004) - olasz, dél-afrikai, brit háborús dráma.
Rendezte: Terry George
Szereplők: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte
A | ***1/2 | +3| Kamaszkortól*
 

Longford (2006) - brit, amerikai dráma.
Rendezte: Tom Hooper
Szereplők: Andy Serkis, Lindsay Duncan, Jim Broadbent, Samantha Morton
A | ***1/2 | +3| Kamaszkortól*
 

Tízparancsolat (Dekalog, 1988) - lengyel dráma.
Rendezte: Krzysztof Kieslowsk
A | **** | +3| Felnőtteknek
 

Ments meg, Uram! (Dead Man Walking, 1995) - amerikai dráma. (7,6/10)
Rendezte: Tim Robbins;
Szereplők: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky.
 
Robbins vakmerően mutatja be a halálbüntetés kérdését. Nem akarja érzelmileg befolyásolni a nézőket egy ártatlanul elítélt ember történetével, hanem a legrosszabb forgatókönyvet veszi elő: Egy hatalmas, igaz történetet választ filmjének alapjául egy louisianai nővérről, aki lelki vigaszt ajánl fel egy hajthatatlan, és visszataszító gyilkosnak, akit két tinédzser megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítéltek halálra. Aki emellett rasszista közhelyeket mondogat, nem azért, mintha hinne benne, hanem azért, mert ez botrányos, gyűlöletes és antiszociális, és, hogy többek között ezzel is megalázza annak az egyetlen embernek a megszentelt tisztaságát, aki a segítségére jön.
Ugyanez a helyzet az áldozatok szüleivel is. Nem bosszúszomjas szörnyetegek, hanem csak megpróbálják enyhíteni valós fájdalmukat a nagy veszteség miatt, és valóban értetlenül állnak a nővér könyörületessége előtt.
Még a figyelmünket sem téríti el a kettős gyilkosság szörnyűségéről. Amikor már-már rokonszenvvel figyeljük a bűnöst, a rendező újból a szemünk elé állítja a megtörtént kegyetlenséget.
A rendező nemcsak rádöbbenti a nézőket, hogy milyen erkölcsi és szociális szándékokat is szolgál a halálbüntetés, hanem a film végére az is kicsendül az áldozatok és a gyilkos szenvedésének párhuzamával, hogy közéjük a szemet-szemért elven egyenlőséget lehet tenni.
(Oscar-díj a legjobb női főszerepért: Susan Sarandon)
[Képek a barbár bűntettről, a halálbüntetés végrehajtásának bemutatása, rasszista rágalmak, és különböző durva nyelvezet.]
A | **** | +3| Felnőtteknek*. (7,6/10)
 

A misszió (The Mission, 1986) - brit dráma.
Rendezte: Roland Joffé
Szereplők: Robert De Niro, Jeremy Irons, Ray McAnally
A- | ***1/2 | +4| Kamaszkortól*

A felejthetetlen nyitó jelenettől a néma dél-amerikai bennszülöttek és az ugyancsak néma jezsuiták vértanúságának megdöbbentő lefestéséig, a film éles és sajgó ábrázolásokkal és képekkel suhan végig a szemünk előtt.
 

Bernadette (1988) - francia, svájci, luxemburgi életrajzi dráma.
Rendezte: Jean Delannoy
Szereplők: Sydney Penny, Jean-Marc Bory, Jean-Marie Bernicat, Philippe Brigaud, Claude Buchwald.
A- | *** | +4| Korhatár nélkül
 

János evangéliuma   (The Gospel of John, 2003) - amerikai-kanadai történelmi életrajzi film.
Rendezte: Philip Saville Szereplők: Christopher Plummer, Diana Berriman, Stephen Russell.
A- | *** | +4| Kamaszkortól


Romero (1989) - amerikai életrajzi film.
Rendezte: John Duigan
Szereplők: Raul Julia, Richard Jordan, Ana Alicia
A- | *** | +4| Kamaszkortól*
 

A csodatevő (The Miracle Worker, 1962) - amerikai életrajzi film.
Rendezte: Arthur Penn
Szereplők: Anne Bancroft, Patty Duke, Victor Jory
A- | ***1/2 | +3| Korhatár nélkül*
 

A születés (The Nativity Story, 2006) - amerikai dráma.
Rendezte: Catherine Hardwicke
Szereplők: Keisha Castle-Hughes, Oscar Isaac, Ciarán Hinds, Shohreh Aghdashloo
A- | *** | +3| Korhatár nélkül*
 

A menekülő (The Fugitive, 1947) - amerikai dráma.
Rendezte: John Ford
Szereplők: Henry Fonda, Dolores Del Rio, Pedro Armendariz, Ward Bond
A- | ***1/2 | +3| Kamaszkortól
 

A United 93-as (United 93, 2006) - amerikai dokumentumdráma.
Rendezte: Paul Greengrass
Szereplők: JJ Johnson, Gary Commock, Polly Adams
A- | ***1/2 | +3| Kamaszkortól*
 

Tsotsi (2005) - dél-afrikai, brit krimi, dráma.
Rendezte: Gavin Hood
Szereplők: Presley Chweneyagae, Zola, Terry Pheto, Kenneth Nkosi
A- | ***1/2 | +3| Felnőtteknek*
 

Gandhi (1982) - indiai, brit életrajzi film.
Rendezte: Richard Attenborough
Szereplők: Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud
A- | ***1/2 | +3-1| Kamaszkortól


4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 saptamani si 2 zile, 2007) - román filmdráma.
Rendezte: Cristian Mungiu
Szereplők: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean
A- | **** | +3-2 | Felnőtteknek*

Az év egyik legjelentősebb filmje, és egyben, amit a legnehezebb végignézni. Cristian Mungiu szívet tépő drámája két kollégista lányról szól, akik egy illegális abortusz mellett döntenek az 1980-as évek kommunista Romániájában. Ez igazában túl felkavaró ahhoz, hogy ajánlani lehessen a filmet, azonban az abortusz emberi árának megalkuvást nem ismerő bemutatása megéri a méltánylást.
 

árnyékország (Shadowlands, 1993) - brit életrajzi film.
Rendezte: Richard Attenborough
Szereplők: Anthony Hopkins, Debra Winger, John Wood
A- | ***1/2 | +3-2| Kamaszkortól
 

Monte Cristo grófja (The Count of Monte Cristo, 2002) - ír, brit történelmi kalandfilm.
Rendezte: Kevin Reynolds
Szereplők: James Caviezel, Guy Pearce, Dagmara Dominiczyk, Richard Harris
A- | *** | +3-2| Kamaszkortól
 

The Apostle (1997) - amerikai dráma.
Rendezte: Robert Duvall
Szereplők: Robert Duvall, Farrah Fawcett, Miranda Richardson, Todd Allen, John Beasley
A- | ***1/2 | +3-2| Felnőtteknek*
 

A hetedik pecsét (Det Sjunde Inseglet, 1956) - svéd dráma.
Rendezte: Ingmar Bergman
Szereplők: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Lke Fridell
A- | **** | +3-3| Kamaszkortól*
 
 
Ítélet Nürnbergben (Judgment at Nuremberg, 1961) - amerikai történelmi film.
Rendezte: Stanley Kramer
Szereplők: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Marlene Dietrich
A | **** | +2| Kamaszkortól
 

Némó nyomában (Finding Nemo, 2003) - amerikai családi animációs vígjáték.
Rendezte: Andrew Stanton, Lee Unkrich
A | **** | +2| Korhatár nélkül*
 

Twilight Samurai (Tasogare seibei, 2002) - japán történelmi dráma.
Rendezte: Yoji Yamada
Szereplők: Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi
A | **** | +2| Kamaszkortól
 

Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003) - amerikai történelmi kalandfilm.
Rendezte: Peter Weir
Szereplők: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd
A | **** | +2| Kamaszkortól*
 

Zorro jele (The Mark of Zorro, 1920) - amerikai történelmi kalandfilm.
Rendezte: Fred Niblo
Szereplők: Douglas Fairbanks, Marguerite de la Motte, Noah Beery
A | **** | +2| Korhatár nélkül*
 

Metropolis (1926) - német sci-fi dráma.
Rendezte: Fritz Lang
Szereplők: Brigitte Helm, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge
A | **** | +2| Kamaszkortól
 

A nap vége (Smultronstället, Wild Strawberries, 1957) - svéd dráma.
Rendezte: Ingmar Bergman
Szereplők: Victor Sjöström, Ingrid Thulin, Bibi Andersson
A | **** | +2| Kamaszkortól

Bergman főszereplője, Isak Borg, egy idős doktor (Victor Sjöström) kifejezésteljesen adja vissza a rendező jól ismert névjegyét, gondolatainak keser-édes ízét. A film egy utazásról szól, ami egyben egy önmegismerés is, amely során Borg rákényszerül, hogy szembenézzen önmaga ridegségével, és a bűnbocsánat szükségességével.

Felkavaró, lidérces képsorok; romantikus bonyodalmak, bene egy házassági hűtlenséggel.
 

Biciklitolvajok (Ladri di Biciclette, 1948) - olasz dráma.
Rendezte: Vittorio De Sica
Szereplők: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Elena Altieri, Vittorio Antonucci
A | **** | +2| Kamaszkortól
 

Toy Story - Játékháború (Toy Story, 1995) - amerikai családi animációs fantasy vígjáték.
Rendezte: John Lasseter
A | **** | +2| Korhatár nélkül
 

Shane (Idegen a vadnyugaton ) (1953) - amerikai western dráma.
Rendezte: George Stevens
Szereplők: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin
A | **** | +2| Korhatár nélkül*
 

Egy halálraítélt megszökött (Un Condamné á Mort s'est Echappé, 1956) - francia dráma.
Rendezte: Robert Bresson
Szereplők: Francois Letterier, Charles le Clainche, Maurice Beerblock
A | **** | +2| Kamaszkortól
 

Kiki - A boszorkányfutár (Majo no takkyubin, Kiki's Delivery Service, 1989) - japán családi animációs film.
Rendezte: Hayao Miyazaki
A | **** | +2| Korhatár nélkül
 

A vadász éjszakája (The Night of the Hunter, 1955) - amerikai thriller.
Rendezte: Charles Laughton
Szereplők: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish
A | **** | +2| Kamaszkortól
 

A Tízparancsolat (The Ten Commandments, 1956) - amerikai történelmi film.
Rendezte: Cecil B. De Mille
Szereplők: Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, John Derek
A | **** | +2| Korhatár nélkül*
 

Old Yeller (1957) - amerikai családi film
Rendezte: Robert Stevenson
Szereplők: Dorothy McGuire, Fess Parker, Jeff York, Chuck Connors
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Kémkölykök (Spy Kids, 2001) amerikai családi akció vígjáték
Rendezte: Robert Rodriguez
Szereplők: Antonio Banderas, Carla Gugino, Daryl Sabara, Alexa Vega, George Clooney
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Kisasszonyok (Fiatal asszonyok) (Little Women, 1933) - amerikai családi film
Rendezte: George Cukor
Szereplők: Katharine Hepburn, Joan Bennett, Paul Lukas, Edna May Oliver
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

A herceg menyasszonya (The Princess Bride, 1987) - amerikai kalandfilm
Rendezte: Rob Reiner
Szereplők: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

A szökevény (The Fugitive, 1993) - amerikai akció film
Rendezte: Andrew Davis
Szereplők: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward, Julianne Moore, Joe Pantoliano
A | ***1/2 | +2| Kamaszkortól
 

Nyúl Péter és barátai (The World of Peter Rabbit and Friends) - angol családi animációs sorozat, 1993
Rendezte: Dianne Jackson, Geoff Dunbar
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

A muzsika hangja (The Sound of Music, 1965) - amerikai családi musical.
Rendezte: Robert Wise
Szereplők: Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Peggy Wood
A | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005) - amerikai életrajzi dráma
Rendezte: Ron Howard, Cliff Hollingsworth
Szereplők: Russell Crowe, Renée Zellweger, Paul Giamatti, Craig Bierko
A | ***1/2 | +2| Kamaszkortól*
 

Batman: Kezdődik! (Batman Begins, 2005) - amerikai fantasy akciófilm
Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Liam Neeson, Katie Holmes
A | **** | +1-1| Kamaszkortól
 

My Man Godfrey (1936) - amerikai vígjáték
Rendezte: Gregory La Cava
Szereplők: William Powell, Carole Lombard, Alice Brady, Eugene Pallette
A | **** | +1| Korhatár nélkül
 

A bagdadi tolvaj (The Thief of Baghdad, 1924) - amerikai kalandfilm.
Rendezte: Raoul Walsh
Szereplők: Douglas Fairbanks, Snitz Edwards, Charles Belcher, Julanne Johnston
A | **** | +1| Korhatár nélkül


Walle (WALL-E, 2008) - amerikai animációs sci-fi film.
Rendezte: Andrew Stanton
A | **** | +1| Korhatár nélkül

A Pixar eddigi legmerészebb filmje. A Walle oda megy, ahol Hollywood családi filmjeinek főárama még soha nem járt: a tisztelet, az egzisztenciális vágyakozás és az apokaliptikus remény birodalmába. Az Andrew Stanton rendezte költői elbeszélés a magányos robotról, aki egymagában dolgozik azért, hogy megtisztítsa a Földet, egy igazi chaplini börleszkbe és a fogyasztói média-társadalom csípős szatírájába vált.
 

Különvélemény (Minority Report, 2002) - amerikai akció thriller
Rendezte: Steven Spielberg
Szereplők: Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Samantha Morton, Kathryn Morris
A | **** | +1| Felnőtteknek
 

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968) - amerikai fantasztikus film
Rendezte: Stanley Kubrick
Szereplők: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Leonard Rossiter
A | **** | +1-1| Kamaszkortól
 

Clementina, kedvesem (My Darling Clementine, 1946) - amerikai családi westernfilm
Rendezte: John Ford
Szereplők: Henry Fonda, Linda Darnell, Victor Mature, Cathy Downs
A | **** | +1| Kamaszkortól
 

Modern idők (Modern Times, 1936) - amerikai vígjáték
Rendezte: Charles Chaplin
Szereplők: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Chester Conklin
A | **** | +1-1| Korhatár nélkül*
 

E. T. - A földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982) - amerikai családi sci-fi.
Rendezte: Steven Spielberg
Szereplők: Henry Thomas, Dee Wallace, Peter Coyote, Robert MacNaughton
A | **** | +1-1| Korhatár nélkül*
 

Pókember 2. (Spider-Man 2, 2004) - amerikai akció kalandfilm.
Rendezte: Sam Raimi
Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina
A | **** | +1| Kamaszkortól
 

Sullivan utazása (Sullivan's Travel, 1942) - amerikai kaland vígjáték, dráma
Rendezte: Preston Sturges
Szereplők: Joel McCrea, Veronica Lake, Robert Warwick, William Demarest
A | **** | +1| Kamaszkortól
 

Silverado (1985) - amerikai western film
Rendezte: Lawrence Kasdan
Szereplők: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover, Rosanna Arquette
A | **** | +1-1| Kamaszkortól
 

Hotaru no haka (1988) - japán animációs film
Rendezte: Isao Takahata
A | **** | +1| Kamaszkortól
 

Philadelphiai történet (The Philadelphia Story, 1940) - amerikai romantikus vígjáték
Rendezte: George Cukor
Szereplők: Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey
A | **** | +1-1| Kamaszkortól
 

A kutatók (Az üldözők) (The Searchers, 1956) - amerikai western film
Rendezte: John Ford
Szereplők: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond, Natalie Wood
A | **** | +1-1| Kamaszkortól*
 

Illatszerbolt (Saroküzlet ) (The Shop Around the Corner, 1940) - amerikai vígjáték
Rendezte: Ernst Lubitsch
Szereplők: Margaret Sullavan, James Stewart, Frank Morgan, Joseph Schildkraut, Sara Haden
A | **** | +1| Kamaszkortól
 

Délidő (High Noon, 1952) - Amerikai western film
Rendezte: Fred Zinnemann
Szereplők: Gary Cooper, Lloyd Bridges, Grace Kelly, Katy Jurado, Thomas Mitchell, Otto Kruger
A | **** | +1| Kamaszkortól
 

A Sierra Madre kincse (The Treasure of the Sierra Madre, 1948) - amerikai kaland film
Rendezte: John Huston
Szereplők: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett
A | **** | +1| Korhatár nélkül
 

Kötelező táncok (Strictly Ballroom, 1992) - amerikai romantikus dráma
Rendezte: Baz Luhrmann
Szereplők: Paul Mercurio, Tara Morice, Bill Hunter, Pat Thompson
A | ***1/2 | +1| Kamaszkortól
 

17-es fogolytábor (Stalag 17, 1953) - amerikai háborús dráma
Rendezte: Billy Wilder
Szereplők: William Holden, Don Taylor, Otto Preminger, Robert Strauss
A | ***1/2 | +1| Kamaszkortól
 

Truman Show (The Truman Show, 1998) - amerikai vígjáték
Rendezte: Peter Weir
Szereplők: Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris, Noah Emmerich, Natascha McElhone
A- | **** | +2-1| Kamaszkortól
 

Totoro - A varázserdő titka (Tonari no totoro, 1988) - japán családi animációs film.
Rendezte: Hayao Miyazaki
A- | **** | +2-1| Korhatár nélkül*
 
 
Esküvő monszun idején (Monsoon Wedding, 2001) - Indiai-amerikai-francia-olasz romantikus vígjáték
Rendezte: Mira Nair
Szereplők: Naseeruddin Shah, Lillete Dubey, Shefali Shetty, Vasundhara Das
A- | ***1/2 | +2| Felnőtteknek
 

Ez történt egy éjszaka (It Happened One Night, 1934) - amerikai romantikus vígjáték
Rendezte: Frank Capra
Szereplők: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns
A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól


A Spiderwick krónikák (The Spiderwick Chronicles, 2008) - amerikai fantasy kalandfiilm.
Rendezte: Mark Waters
Szereplők: David Strathairn, Sarah Bolger, Freddie Highmore, Mary-Louise Parker
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül

Egy rémítő, de fontos fantasy kalandfilm egy manók ostromolta válófélben lévő családról.
 

A pityergő teve története (Die Geschichte vom Weinenden Kamel, 2003) - Német-mongol dokumentumfilm.
Rendezte: Luigi Falorni, Byambasuren Davaa
Szereplők: Janchiv Ayurzana, Chimed Ohin, Amgaabazar Gonson
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind, 2001) - amerikai életrajzi dráma.
Rendezte: Ron Howard;
Szereplők: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris.
A- | ***1/2 | +2-1| Kamaszkortól*
 

Ohayő (1959) - japán vígjáték.
Rendezte: Yasujiro Ozu
Szereplők: Keiji Sada, Yoshiko Kuga, Chishu Ryu
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

Eszeveszett birodalom (The Emperor's New Groove, 2000) - amerikai családi animációs film
Rendezte: Mark Dindal
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*


Horton (Horton Hears a Who!, 2008) - amerikai animációs film.
Rendezte: Jimmy Hayward, Steve Martino
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
Jimmy Hayward és Steve Martino egyszerűen elragadó rajzfilmet csinált: a klasszikus mesetörténetnek egy implicite életvédő adaptációja. 


A hazugsággyáros (Shattered Glass, 2003) - amerikai-kanadai életrajzi dráma
Rendezte: Billy Ray
Szereplők: Hayden Christensen, Peter Sarsgaard, Chloë Sevigny, Steve Zahn
A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól
 

Tűzoltó búcsúztató (The Guys, 2002) - amerikai dráma
Rendezte: Jim Simpson
Szereplők: Sigourney Weaver, Anthony LaPaglia, Irene Walsh, Jim Simpson
 

Superman visszatér (Superman Returns, 2006) - Ausztrál-amerikai fantasztikus film
Rendezte: Bryan Singer
Szereplők: Kevin Spacey, James Marsden, Brandon Routh, Frank Langella, Marlon Brando
A- | ***1/2 | +2-1| Kamaszkortól
 

Viszontlátásra, gyerekek! (Au revoir les enfants, 1987) - francia, német dráma.
Rendezte: Louis Malle
Szereplők: Gaspard Manesse, Raphael Fejto, Francine Racette
A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól
 

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998) - amerikai háborús dráma.
Rendezte: Steven Spielberg;
Szereplők: Tom Hanks, Tom Sizemore, Matt Damon...
A- | ***1/2 | +2| Felnőtteknek*
 

Ég tudja, Mr. Allison (Heaven Knows, Mr. Allison, 1957) - amerikai dráma
Rendezte: John Huston
Rendezte: John Huston
Szereplők: Deborah Kerr, Robert Mitchum
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Kard és szerelem (The Mark of Zorro, 1940) - amerikai történelmi kalandfilm
Rendezte: Rouben Mamoulian
Szereplők: Tyrone Power, Linda Darnell, Basil Rathbone
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Az óriás (The Mighty, 1998) - amerikai családi dráma
Rendezte: Peter Chelsom
Szereplők: Sharon Stone, Elden Henson, Kieran Culkin, Gena Rowlands, Harry Dean Stanton, Gillian Anderson, Meat Loaf
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Különös eset (The Ox-Bow Incident, 1943) - amerikai western film
Rendezte: William A. Wellman
Szereplők: Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes
A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól
 

Rob Roy (1995) - amerikai kaland film
Rendezte: Michael Caton-Jones
Szereplők: Liam Neeson, Jessica Lange, John Hurt, Tim Roth
A- | ***1/2 | +2-2| Felnőtteknek*
 

Szahara (Sahara, 1943) - amerikai háborús dráma.
Rendezte: Korda Zoltán
Szereplők: Humphrey Bogart, Bruce Bennett, J. Carrol Naish, Lloyd Bridges, Rex Ingram
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Say Amen, Somebody (1982) - amerikai zenés dokumentumfilm
Rendezte: George T. Nierenberg
Szereplők: DeLois Barrett Cambell, Thomas A. Dorsey, Billie Barrett Greenbey, Sallie Martin, Edward O'Neal, Rhodessa Barrett Porter, Zella Jackson Price, Bertha Smith, Michael Keith Smith
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

Milliók (Millions, 2005) - angol-amerikai krimi vígjáték
Rendezte: Danny Boyle
Szereplők: Alex Etel, Lewis McGibbon, James Nesbitt, Daisy Donovan
A- | ***1/2 | -1+2| Kamaszkortól
 

Meggyónom (I Confess, 1953) - amerikai thriller.
Rendezte: Alfred Hitchcock
Szereplők: Montgomery Clift, Anne Baxter, Karl Malden, Brian Aherne
A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól


Isten vele, tanár Úr! (Goodbye, Mr. Chips, 1939) - Angol dráma.
Rendezte: Sam Wood
Szereplők: Robert Donat, Greer Garson, Terry Kilburn, John Mills, Paul Henreid
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

Goodbye, Mr. Chips (2002) - angol dráma
Rendezte: Stuart Orme
Szereplők: Martin Clunes, Victoria Hamilton, Conleth Hill, John Wood
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

Zorro álarca (The Mask of Zorro, 1998) - amerikai kaland film
Rendezte: Martin Campbell
Szereplők: Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson, Matt Letscher
A- | ***1/2 | +2| Kamaszkortól
 

A Night to Remember (1958) angol történelmi dokumentumdráma
Rendezte: Roy Ward Baker
Szereplők: Kenneth More, Ronald Allen, Robert Ayres, Honor Blackman
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül
 

Büszkeség és balítélet (Pride & Prejudice, 2005) - Angol romantikus dráma, vígjáték
Rendezte: Joe Wright
Szereplők: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Judi Dench, Donald Sutherland
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*
 

L'ecsó (Ratatouille, 2007) - amerikai családi animációs film.
Rendezte: Brad Bird, Jan Pinkava
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül*


A Bourne-ultimátum (The Bourne Ultimatum, 2007) - amerikai fantasztikus akció krimi
Rendezte: Paul Greengrass
Szereplők: Matt Damon, Paddy Considine, Edgar Ramirez, Julia Stiles
A- | ***1/2 | +2| Felnőtteknek

A Bourne-rejtély és a Bourne-csapda következő, gyors ütemű, az egész világot bejáró részében lezárul Jason Bourne (Matt Demon) nyomozása, amely során felfedezi valódi nevét és történetét. Paul Greengrass tért vissza a rendezői székbe (Bourne-rejtély) és a szakadatlan, a szemet szinte a kimerültségig megugráltató akciókkal sikerült felülmúlnia önmagát. De az izgalmas szórakoztatás mellett komoly erkölcsi üzenet is áramlik a felszín mélyén.
Erős fokú közelharci, lőfegyveres és közlekedési erőszak; kínzások visszatérő felvillantása; egy fogoly kivégzése/meggyilkolása; néhány káromkodás és durva beszéd.

Molokai - az átok szigete (Molokai: The Story of Father Damien, 1999) - ausztrál, holland, belga dráma.
Rendezte: Paul Cox
Szereplők: David Wenham, Derek Jacobi, Kris Kristofferson, Peter O'Toole, Kate Ceberano
A- | *** | +2-2| Kamaszkortól


Juno (2007) – amerikai vígjáték, dráma.
Rendezte: Jason Reitman
Szereplők: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman
A- | ***½ | +3-2| Kamaszkortól

Jason Reitman lendületes, modern komédiája egy kissé vaskosan, de meglepően szívmelengetően, életszagúan – és szellemesen – mutatja be a blazírt kamaszlányos attitűdöket. A 16 éves Juno tudja, hogy még alkalmatlan az anyaságra – viszont miután egy szégyenlős életvédő felnyitja a szemét egy abortuszklinika előtt, úgy dönt, hogy inkább örökbe adja gyermekét, és elkezdi megkeresni a tökéletes párt. A nem éppen tökéletes választást az emberi szív vágyódásának és szükségletének figyelemreméltóan tiszta meghallása teszi megnyugtatóvá.
Egy rövid szexuális együttlét (meztelenség nélkül); gyakori durva beszéd és szexuális célzások; egy véres jelenet egy horrorfilmből; utalások a válásra és az újraházasodásra. Feliratos.


Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962) - Angol történelmi, életrajzi kalandfilm
Rendezte: David Lean
Szereplők: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif
A- | **** | +1-1| Kamaszkortól*
 

Zuhanás a csendbe (Touching the Void, 2003) - Angol dokumentumdráma
Rendezte: Kevin Macdonald
Szereplők: Nicholas Aaron, Brendan Mackey, Ollie Ryall, Joe Simpson, Simon Yates
 

Drágán add az életed! (Die Hard, 1988) - amerikai akció thriller
Rendezte: John McTiernan
Szereplők: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia, Alexander Godunov
A- | **** | +1-2| Felnőtteknek
 

A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991) - amerikai thriller
Rendezte: Jonathan Demme
Szereplők: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Brooke Smith
A- | **** | +1-1| Felnőtteknek*
 

Hatodik érzék (The Sixth Sense, 1999) - amerikai thriller
Rendezte: M. Night Shyamalan
Szereplők: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Olivia Williams, Toni Collette
A- | **** | +1-1| Kamaszkortól
 

Vissza a jövőbe (Back To The Future, 1985) - amerikai fantasztikus vígjáték.
Rendezte: Robert Zemeckis
Szereplők: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson
A- | **** | +1-1| Kamaszkortól
 

A visszatérés (Vozvrashcheniye, 2003) – orosz dráma.
Rendezte: Andrei Zvyagintsev
Szereplők: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko, Natalya Vdovina
A- | ***½ | +1| Kamaszkortól


A Jedi visszatér (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, 1983) - amerikai sci-fi
Rendezte: Richard Marquand
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels
A- | ***1/2 | +1-1| Korhatár nélkül*
 

A legjobb dobás (Hoosiers, 1986) - amerikai dráma
Rendezte: David Anspaugh
Szereplők: Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper, Sheb Wooley
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül*
 

X-Men 2 (X2, 2003) - amerikai sci-fi.
Rendezte: Bryan Singer
Szereplők:
Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry
A- | ***1/2 | +1-2| Kamaszkortól*
 

Lassie hazatér (Lassie Come Home, 1943) - amerikai családi film
Rendezte: Fred M. Wilcox
Szereplők:
Roddy McDowall, Donald Crisp, Dame May Whitty, Edmund Gwenn
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül
 

Spellbound (2002) - amerikai családi dokumentumfilm
Rendezte: Jeffrey Blitz
Szereplők: Harry Altman, Angela Arenivar, Ted Brigham, April Degideo
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül
 
 
Robin Hood (1922) - amerikai kaland film
Rendezte: Allan Dwan
Szereplők: Douglas Fairbanks Sr., Enid Bennett, Wallace Beery, Sam De Grasse
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül*
 

A Bourne-csapda (The Bourne Supremacy, 2004) - amerikai-német akció thriller
Rendezte: Paul Greengrass
Szereplők: Matt Damon, Franka Potente, Julia Stiles, Brian Cox, Karl Urban, Gabriel Mann
A- | ***1/2 | +1-1| Felnőtteknek
 

Micimackó kalandjai (The Many Adventures of Winnie the Pooh, 1977) - amerikai családi animációs film
Rendezte: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül*
 

Oklahoma (Oklahoma!, 1955) - amerikai musical
Rendezte: Fred Zinnemann
Szereplők: Gordon MacRae, Gloria Grahame, Gene Nelson, Charlotte Greenwood, Shirley Jones
A- | ***1/2 | +1-1| Kamaszkortól
 

Római vakáció (Roman Holiday, 1953) - amerikai romantikus vígjáték
Rendezte: William Wyler
Szereplők: Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert, Hartley Power, Paolo Carlini
A- | ***1/2 | +1| Kamaszkortól
 

Csipkerózsika (Sleeping Beauty, 1959) - amerikai családi animációs film
Rendezte: Clyde Geronimi, Les Clark, Eric Larson, Wolfgang Reitherman
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül*
 

13 nap - Az idegháború (Thirteen Days, 2000) - amerikai háborús történelmi thriller, dráma
Rendezte: Roger Donaldson
Szereplők: Kevin Costner, Bruce Greenwood, Steven Culp, Dylan Baker
A- | ***1/2 | +1| Kamaszkortól
 

Emma (1996) - brit, amerikai romantikus történelmi vígjáték
Rendezte: Douglas McGrath
Szereplők: Gwyneth Paltrow, Jeremy Northam, Toni Collette
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül
 

A Bourne-rejtély (The Bourne Identity, 2002) - amerikai-német-cseh thriller
Rendezte: Doug Liman
Szereplők: Matt Damon, Franka Potente, Clive Owen, Chris Cooper, Julia Stile
A- | ***1/2 | +1-1| Felnőtteknek
 

Key Largo (1948) - amerikai krimi
Rendezte: John Huston
Szereplők: Humphrey Bogart, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Lionel Barrymore
A- | ***1/2 | +1| Kamaszkortól
 

Lassie (2006) - francia, ír, brit, amerikai családi kaland dráma
Rendezte: Charles Sturridge
Szereplők: Peter O'Toole, Samantha Morton, John Lynch, Peter Dinklage, Jonathan Mason
A- | ***1/2 | +1| Korhatár nélkül*
 

Pókember 3. (Spider-Man 3, 2007) - amerikai fantasztikus kalandfilm
Rendezte: Sam Raimi
Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church,
A- | ***1/2 | +1| Kamaszkortól
 

Leopárd kisasszony (Párducbébi ) (Bringing Up Baby, 1938) - amerikai családi vígjáték.
Rendezte: Howard Hawks
Szereplők: Katharine Hepburn, Cary Grant
A+ | **** | +0| Korhatár nélkül
 

A generális (The General, 1927) - amerikai vígjáték
Rendezte: Buster Keaton, Clyde Bruckman
Szereplők: Buster Keaton, Marion Mack, Charles Henry Smith
A+ | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Udvari bolond (The Court Jester, 1956) - amerikai vígjáték musical.
Rendezte: Melvin Frank
Szereplők: Danny Kaye, Glynis Johns, Basil Rathbone, Angela Lansbury
A+ | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Ének az esőben (Singin' in the Rain, 1952) - amerikai zenés, táncos vígjáték.
Rendezte: Stanley Donen, Gene Kelly
Szereplők:
Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Millard Mitchell, Cyd Charisse
A+ | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Botrány az Operában (A Night at the Opera, 1935) - amerikai vígjáték
Rendezte: Sam Wood
Szereplők: Chico Marx, Groucho Marx, Harpo Marx, Kitty Carlisle, Allan Jones
A- | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Kacsaleves (Duck Soup, 1933) - amerikai vígjáték musical
Rendezte: Leo McCarey
Szereplők: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont, Raquel Torres
A+ | **** | +0| Korhatár nélkül*
 

Tigris és Sárkány (Wo hu cang long, 2000) - amerikai-tajvani-hongkongi-kínai romantikus kalandfilm
Rendezte: Ang Lee
Szereplők: Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang, Chang Chen
A | **** | +0| Felnőtteknek
 

Szörny Rt. (Monsters, Inc., 2001) - amerikai családi animációs film
Rendezte: Douglas Carrigan
A | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Hatos fogat (Stagecoach, 1939) - amerikai western film
Rendezte: John Ford
Szereplők: Claire Trevor, John Wayne, Andy Devine, John Carradine
A | **** | +0| Kamaszkortól
 

Mikrokozmosz - füvek népe (microcosmos, 1996) - francia, svájci, olasz dokumentumfilm
Rendezte: Claude Nuridsany, Marié Pérennou
A | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Isten hozta! (Our Hospitality, 1923) - ametrikai családi vígjáték.
Rendezte: Buster Keaton, Jack Blystone
Szereplők: Buster Keaton, Natalie Talmadge, Joe Roberts, Buster Keaton jr., Kitty Bradbury, Joseph Keaton
A | **** | +0| Korhatár nélkül
 

A cápa (Jaws, 1975) - amerikai horror, katasztrófafilm
Rendezte: Steven Spielberg
Szereplők: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary
A | **** | +0| Kamaszkortól*
 

Apollo 13. (1995) - amerikai történelmi dráma, thriller.
Rendezte: Ron Howard
Szereplők: Tom Hanks, Bill Paxton, Ed Harris, Kevin Bacon
A | **** | +0| Kamaszkortól
 

Aranyláz (The Gold Rush, 1925) - amerikai családi vígjáték
Rendezte: Charles Chaplin
Szereplők: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Henry Bergman
A | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Űrszekerek IV. - A hazautazás (Star Trek IV: The Voyage Home, 1986) - amerikai sci-fi
Rendezte: Leonard Nimoy
Szereplők: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Nichelle Nichols
A | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Orosz bárka (Russian Ark, 2002) - orosz fantasztikus háborús dráma.
Rendezte: Aleksandr Sokurov
Szereplők: Sergey Dreiden, Maria Kuznetsova, Leonid Mozgovoy, Mikhail Piotrovsky
A- | **** | +0| Korhatár nélkül
 

Napóleon (Napoléon, 1927) - francia történelmi, életrajzi film.
Rendezte: Abel Gance
Szereplők: Albert Dieudonné, Antonin Artaud, Pierre Batcheff, Harry Krimer, Abel Gance
A- | **** | +0| Kamaszkortól
 

X-Men - A kívülállók (X-Men, 2000) - amerikai akció sci-fi.
Rendezte: Bryan Singer
Szereplők:
Hugh Jackman, Patrick Stewart, Halle Berry, Ian McKellen
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól*
 

Űrszekerek VI. - "A nem ismert tartomány" (Star Trek VI: The Undiscovered Country, 1991) - amerikai sci-fi
Rendezte: Nicholas Meyer
Szereplők: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, Walter Koenig
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) - amerikai kaland film
Rendezte: Gore Verbinski
Szereplők: Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Keira Knightley, Jonathan Pryce
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Superman (1978) - Angol-amerikai fantasztikus kaland film
Rendezte: Richard Donner
Szereplők:Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman, Ned Beatty, Glenn Ford
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Vándormadarak (Le Peuple migrateur, Winged Migration 2001) - francia, német, olasz, spanyol, svájci családi dokumentumfilm.
Rendezte: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud, Michel Debats
A- | ***1/2 | +0| Korhatár nélkül
 

Nosferatu (Nosferatu - Eine Synphonie des Grauens, 1922) - német horrorfilm.
Rendezte: Friedrich Wilhelm Murnau
Szereplők: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down, 2001) - amerikai háborús dráma.
Rendezte: Ridley Scott
Szereplők: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner
A- | ***1/2 | +0| Felnőtteknek*
 

Számkivetett (Cast Away, 2000) - amerikai kalanddráma
Rendezte: Robert Zemeckis
Szereplők: Tom Hanks, Helen Hunt, Nick Searcy
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

A Levendula-dombi csőcselék (The Lavender Hill Mob, 1951) - angol krimi
Rendezte: Charles Crichton
Szereplők: Alec Guinness, Stanley Holloway
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Atlantisz (Atlantis, 1991) - francia, olasz családi dokumentumfilm.
Rendezte: Luc Besson
A- | ***1/2 | +0| Korhatár nélkül
 

Amerikai fogócska (Charade, 1963) - amerikai krimi vígjáték.
Rendezte: Stanley Donen
Szereplők: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Karácsonyi történet (A Christmas Story, 1983) - amerikai-kanadai családi film
Rendezte: Bob Clark
Szereplők: Melinda Dillon, Darren McGavin, Peter Billingsley, Ian Petrella
A- | ***1/2 | +0| Korhatár nélkül*
 

Cyrano de Bergerac (1990) - francia romantikus vígjáték
Rendezte: Jean-Paul Rappeneau
Szereplők: Gérard Depardieu, Anne Brochet, Vincent Perez, Jacques Weber
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Sabrina (1954) - amerikai romantikus vígjáték.
Rendezte: Billy Wilder
Szereplők: Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden, Martha Hyer
 

Támogasd a seriffed! (Support Your Local Sheriff!, 1969) - amerikai western film
Rendezte: Burt Kennedy
Szereplők: James Garner, Joan Hackett, Walter Brennan, Harry Morgan, Jack Elam
A- | ***1/2 | +0| Korhatár nélkül*
 

Az ifjabb gőzös (Steamboat Bill, jr., 1928) - amerikai családi vígjáték.
Rendezte: Buster Keaton, Charles Reisner
Szereplők: Buster Keaton, Tom McGuire, Ernest Torrence, Tom Lewis
A- | ***1/2 | +0| Korhatár nélkül
 

Gyilkos fehérben (Green for Danger, 1946) angol fantasztikus film.
Rendezte: Sidney Gilliat
Szereplők: Sally Gray, Trevor Howard, Rosamund John, Alastair Sim
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

Aki megölte Libert Valance-ot (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962) - amerikai western dráma.
Rendezte: John Ford
Szereplők: John Wayne, James Stewart, Vera Miles, Lee Marvin
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) - amerikai kalandfilm.
Rendezte: Gore Verbinski
Szereplők: Johnny Depp, Bill Nighy, Orlando Bloom, Jonathan Pryce, Keira Knightley
A- | ***1/2 | +0| Kamaszkortól
 

A nagy álom (The Big Sleep, 1946) - amerikai krimi.
Rendezte: Howard Hawks
Szereplők: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers, Dorothy Malone
A | **** | -1| Kamaszkortól
 

Frakkban és klakkban (Top Hat, 1935) - amerikai zenés, táncos film.
Rendezte: Mark Sandrich
Szereplők: Fred Astaire, Ginger Rogers, Edward Everett Horton, Erik Rhodes, Eric Blore
A | **** | -1| Kamaszkortól
 

Jóságos szívek és diadémok (Kind Hearts and Coronets, 1949) - angol vígjáték
Rendezte: Robert Hamer
Szereplők: Dennis Price, Valerie Hobson, Joan Greenwood, Alec Guinness, Audrey Fildes
A- | **** | -1| Kamaszkortól
 

Hős (Ying xiong, 2002) - kínai, hongkongi akciófilm.
Rendezte: Zhang Yimou
Szereplők: Tony Leung, Maggie Cheung, Jet Li
A- | **** | -2| Kamaszkortól*


(Fel)